Aktualności
Oddział "Kuba" w Pogorzeli
Zakład został przebudowany gruntownie w 1938 roku, w mleczarni produkowano masło, śmietankę, twarogi i sery dojrzewające, których leżakowanie zlokwalizowane było w piwnicy. Na parterze była masłownia i twarożkarnia, a na zapleczu, w najniższym budynku była bednarnia, w której wykonywano kadzie, maselnice i drewniane maselnice. Napęd mleczarni był parowy. Mleczarnia pracowała w okresie okupacji pod nadzorem niemieckim. 1 stycznia 1951 roku zakład przeszedł pod zarząd państwa. Mleczarnia podlegała związkowi w Krotoszynie. W latach 60. XX wieku mleczarnia wykonano gruntowny remont, wymieniono większość przestarzałych maszyn i urządzeń. Zaprzestano produkcji masła. W 1976 roku mleczarnia przeszła pod zarząd Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.
Info: Maciej Gaszek & Mariusz Sobecki (GaSo)